Kaaklijn en tandenknarsen

Kaaklijn en tandenknarsen

Tandenknarsen kan voor veel mensen een tijdelijke gebeurtenis zijn, zonder dat er echte zorgen worden veroorzaakt. Voor anderen kan het leiden tot kaakpijn, hoofdpijn en oorpijn. Tanden zullen ook versleten raken. 

Wat is tandenknarsen?

Tandenknarsen gebeurt vaak onbewust en tijdens de slaap. Tandenknarsen komt vaker voor bij mensen met een slaapstoornis zoals snurken of apneu. De medische term voor zowel tandenknarsen als kaakknarsen is ‘bruxisme’. 

Wat veroorzaakt tandenknarsen?

Tandenknarsen tijdens het slapen treedt op als gevolg van stress of angst. Overdag kunnen stress en diepe concentratie ervoor zorgen dat we in plaats daarvan onze tanden en kaak op elkaar gaan klemmen, met een knarsend effect. Dit zijn vaak onbewuste processen. Andere risicofactoren zijn het drinken van te veel alcohol, roken of het gebruik van recreatieve drugs.

Hoe te behandelen

Er zijn verschillende benaderingen om het tandenknarsen ’s nachts en overdag te beëindigen, waaronder het dragen van een nachtelijke mondbeschermer, ontspanningsoefeningen en therapie voor stress en angst. Botox voor tandenknarsen is echter een van de toonaangevende niet-chirurgische methoden om deze aandoening met langdurige resultaten te behandelen.

online afspraak maken
Scroll naar boven